Adresa: Trg Marnjiva 23, 23272 Kali, HR

Uredovno vrijeme: 7:00 - 15:00 sati

Telefon: 023 281 800; Telefax: 023 281 801

Potpisan ugovor s Ministarstvom branitelja za sufinanciranje izgradnje pristupne rampe za osobe s invaliditetom

Objavljeno: 14. Svibanj 2014.
vodice_min_branitelja_2014.jpg
U Vodicama je 9. svibnja potpisan ugovor između Ministarstva branitelja i Općine Kali kojim se Ministarstvo obvezuje sufinancirati izgradnju pristupne rampe Općinskom domu u Kalima za osobe s invaliditetom, s iznosom od 60 tisuća kuna (oko polovice ukupnog iznosa potrebnog za izgradnju rampe).
 
Ministar branitelja Predrag Matić u Vodicama je 9. svibnja predstavnicima ukupno 16 jedinica lokalne i regionalne samouprave svečano uručio ugovore o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima za osobe s invaliditetom, među kojima je bio i Duško Vidov, načelnik Općine Kali.
 
Ministar Matić u svom je govoru u gradskoj vijećnici Grada Vodica naglasio: „Ovaj Projekt, Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koji Ministarstvo branitelja provodi već desetu godinu, prvenstveno je namijenjen hrvatskim braniteljima, ali će korist od njega imati svi naši građani.
 
Ovaj Projekt je važan i zato što pokazuje da se ulaže u to da se osobe s invaliditetom osjećaju ravnopravno. Siguran sam da ćemo i u budućnosti, zajedno s lokalnom zajednicom, nastaviti i razvijati ovaj program."
U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Pored građevinskih objekata, u problem rješavanja pristupačnosti uključeni su i ostali sadržaji koje osobe s invaliditetom koriste u svakodnevnom životu poput prilagodbe kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnje taktilnih polja upozorenja, upuštanja rubnjaka i prilagodbe nogostupa na ulicama i raskrižjima ulica, ugradnje dizala, podiznih platformi i sl.
 
Odlukom o sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja je za 2014. godinu osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 kuna. Raspisan je javni poziv temeljem kojeg je prikupljeno 36 zahtjeva za prilagodbu 44 objekta. Radna skupina za Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, koju čine predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, civilnih udruga osoba s invaliditetom te Ministarstva branitelja, održala je sastanak 17. ožujka 2014. godine na kojem je predloženo donošenje odluke za sufinanciranje 18 projekta.
 
Svečanost je završena polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim braniteljima grada Vodica.