Adresa: Trg Marnjiva 23, 23272 Kali, HR

Uredovno vrijeme: 7:00 - 15:00 sati

Telefon: 023 281 800; Telefax: 023 281 801

Održana osnivačka skupština za FLAG „Plodovi mora“

Objavljeno: 5. Veljača 2016.
Fotografija: urednik2015/Skupstina_FLAG_KALI-04-02-2016.jpg
Sažetak:

Osnivačka skupština lokalne akcijske skupine u ribarstvu - „Plodovi mora" održana je u četvrtak 4. veljače, u 12 sati u Općinskoj vijećnici u Kalima.


Lokalna skupina u ribarstvu partnerstvo je gospodarskog, civilnog i javnog sektora, a po pravnom statusu je udruga. Osniva se radi povećanja zaposlenosti i teritorijalne kohezije. Novoosnovana udruga „Plodovi mora" zasad okuplja osamnaest članica - osnivača, a sjedište joj je u Kalima.


Prostorno obuhvaća područje općina Kali, Preko, Kukljica i Sali, te Grada Zadra i zadarskih otoka sa svim pripadajućim naseljima.


Detaljno:

Pet jedinica lokalne samouprave među osnivačima ujedno je i minimalni broj za osnivanje i dobivanje statusa FLAG-a (Lokalne akcijske skupine u ribarstvu). Ribarstveno područje mora imati više od 10 tisuća, a manje od 150 tisuća stanovnika, što je uvjet koji sa svojih 80-ak tisuća stanovnika FLAG „Plodovi mora" također ispunjavaju.


Za predsjednika udruge na Skupštini je izabran Šime Kosor iz Ribarske zadruge Omega 3, a za voditeljicu Nina Mrkonja, oboje jednoglasno podržani.


Prijava na natječaj otvoren do 1. ožujka
Nakon osnivačke skupštine udruga još mora proći registraciju kod Ureda državne uprave u Zadru, a sve kako bi se uspjela prijaviti na natječaj za „Pripremnu potporu" koji je otvoren do 1. ožujka 2016. Udrugu tako narednih dana očekuje ubrzana priprema potrebne dokumentacije.

Na natječaju kojeg je objavilo Ministarstvo poljoprivrede planirana su ukupna sredstva od gotovo 20 milijuna kuna za osnivanje FLAG-ova. Predviđeno je da bi se u duž hrvatske obale moglo oformiti preko dvadeset FLAG-ova. Pojedini FLAG može dobiti do 700 tisuća kuna potpore za izradu razvojne strategije, pilot projekt i ostale troškove. Za provedbu natječaja nadležna je Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.


Naime, ono što se kroz LAG-ove napravilo za ruralni razvoj, sada se mora kroz FLAG-ove za ribarstvo. FLAG-ovi imaju veliku ulogu u razvoju ribarstva i njihovo osnivanje u Hrvatskoj jedan je od prioriteta Europske unije.


U Europi aktivno preko 300 FLAG-ova
U Europskoj uniji aktivno je preko 300 FLAG-ova (eng. Fisheries Local Action Groups) udruženih u europsku mrežu FARNET, a uskoro bi i hrvatski FLAG-ovi trebali postati dio te mreže. Upravo Europska komisija snažno potiče osnivanje FLAG-ova, što se u Hrvatskoj provodi preko Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo RH. Planirana ukupna financijska alokacija za FLAG-ove u novom programskom razdoblju iznosi 22,2 milijuna eura.
Sredstva iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo FLAG-ovi će moći koristiti za sve projekte koji koriste razvoju lokalne zajednice, od izgradnje ribarske infrastrukture pa do ribarskih muzeja, poručili su nedavno iz Ministarstva poljoprivrede.


Održiv razvoj ribarstvenih i akvakulturnih područja
Hrvatska je kao jedan od prioriteta prepoznala upravo poticanje održivog razvoja ribarstvenih i akvakulturnih područja kroz promicanje socijalne uključenosti i smanjenja siromaštva, stvaranje radnih mjesta i jačanje inovacija. Postizanje navedenih ciljeva provodit će se potporom za lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, pristupom odozdo prema gore (eng. bottom-up) u okviru lokalnih inicijativa, odnosno partnerstava sastavljenih od predstavnika gospodarskog, civilnog i javnog sektora, čime se odražava lokalna zajednica u cilju izrade i provedbe tzv. lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu (LRSR).


Povratak