Adresa: Trg Marnjiva 23, 23272 Kali, HR

Uredovno vrijeme: 7:00 - 15:00 sati

Telefon: 023 281 800; Telefax: 023 281 801

U Zadru održan sastanak o državnim brodskim linijama u javnom prijevozu

Objavljeno: 23. Rujan 2016.
Fotografija: urednik2016/sastanak_brodske_linije_22-09-16.jpg
Sažetak:
Predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture 22. rujna su u Zadru održali radni sastanak sa predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Otočnog sabora, brodara i načelnicima otočnih općina.
 
Tema sastanka bila je prijedlog Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Detaljno:

„Temeljni je to akt kojim se definiraju brodske linije. Promjene će biti adekvatne primjedbama, prije svega došli smo na teren kako bi čuli sve zainteresirane. Uvijek je bilo primjedbi i sigurno će ih biti i dalje. Neće biti moguće ispuniti sve želje, ali saslušat ćemo i vidjeti što se može napraviti. Neće biti rezova u subvencioniranju linija, pratit će se potrebe javne usluge koje obavljaju brodari u takvoj gospodarskoj djelatnosti“, rekla je pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop, dodaju kako se najčešći prigovori otočana odnose na usklađivanje linija.

Župan Stipe Zrilić naglasio je da se na području Zadarske županije značajno ulaže u izgradnju infrastrukture za pristajanje trajekta i brzobrodskih brodova.

„Naša županija ima velik broj naseljenih otoka, imamo 108 županijskih i lokalnih luka u nadležnosti županijske Lučke uprave. U suradnji s resornim Ministarstvom dogodila su se značajna ulaganja kako bi se stvorili preduvjeti za kvalitetnu pomorsku povezanost naših otoka s kopnom. Tu smo bili dosta uspješni, i ovo je vrlo važan korak - napraviti kvalitetne redove plovidbe kako bi otočani bili zadovoljni. Teško je postići idealno stanje, ali nadam se da će nakon ovoga pronaći kvalitetno rješenje kako bi se život na našim otocima odvijati i razvijati i naše gospodarstvo i turizam, koji je sve bolji svake godine“, rekao je Zrilić.

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kapetan Ivan Franičević nadodao je da se danas o ovoj temi razgovara na transparentni način, sa svim predstavnicima općina i gradova.

„ Zabilježit će se i prihvatiti neki savjeti i primjedbe otočana te ćemo vidjeti što se može učiniti tako da bi mogli kvalitetno raspisati natječaj na iduće, ja se nadam, šestogodišnje razdoblje. Trebamo raspisati 46 linija, to nije mala stvar“,naglasio je Franičević.

Dodao je kako interes stranih brodara uvijek postoji, no flota Jadrolinije je daleko kvalitetnija u odnosu na njih.

„Žalosno je što mislimo da nismo konkurentni, a mi smo zapravo konkurentniji, kvalitetniji i bolji od njih. Jadrolinija i svi naši brodari neupitno će nastaviti održati linije. To je moje osobno mišljenje kao kapetana i mislim da se ne varam“, zaključio je Franičić.

Sljedeći tjedan predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održat će sastanke u Rijeci i Dubrovniku.

Izvor: Zadarska županija - mrežne stranice


Povratak